Watermeterputten: alle informatie

Deze pagina bevat vrijwel alle informatie over het fenomeen watermeterputten. Mocht er informatie ontbreken of heeft u andere vragen dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Gebruik hiervoor de button aan de onderzijde van de pagina.

Doel
Een watermeterput wordt buiten toegepast voor het onderbrengen van de aansluiting op het drinkwaternet. Door het lokale waterleidingbedrijf wordt er een watermeterbeugel met watermeter geplaatst. U sluit hier de uitgaande aansluiting op aan.

Wanneer toepassen?
Wanneer er een aansluiting wordt gemaakt op het drinkwaternet van het lokale drinkwaterleidingbedrijf is er voor de afrekening van het gebruik een watermeter noodzakelijk. Deze kan inpandig worden aangebracht (in een bouwkundige meterkast). Als dit niet mogelijk is dan is er meestal een watermeterput noodzakelijk.

Direct naar overzicht producten

Functie
Een watermeterput buiten zorgt ervoor dat de waterleiding, watermeter en afsluiters veilig en vorstvrij worden behuisd. Om dit mogelijk te maken wordt er gebruik gemaakt de natuurlijke grondtemperatuur. Op circa één meter van onder de grond vriest het normaliter niet. Daarom is de watermeterput meestal meer dan een meter diep en voorzien van een vorstdeksel.

Waar moet een watermeterput aan voldoen?
Een watermeterput moet voldoen aan de volgende eisen:

  • De watermeter moet vorstvrij zijn opgesteld
  • De waterput moet uitgerust zijn met een vorstdeksel. Die zorgt ervoor dat in de winter de relatief warme lucht onder in de put niet opstijgt
  • Een watermeterput moet deugdelijk en robuust zijn. Zo dienen de wanden en bodem voldoende sterk te zijn. Daarom is het toepassen van een prefab betonput vaak de meest duurzame en sterke aanpak
  • De waterput dient op een verantwoorde wijze te zijn afgesloten met een deksel. Deze dient binnen eisen van de Arbo-wet te kunnen bediend
  • De deksel dient in sommige gevallen overrijdbaar zijn en voldoen aan de dekselnorm EN124
  • De watermeterput moet meestal waterdicht zijn
  • De watermeter met afsluiters dient voor het waterleidingbedrijf en de gebruiker toegankelijk te zijn. Hierbij moet worden voldaan aan de eisen uit de Arbo-wet
  • Er moet voldoende inwendige ruimte zijn voor alle waterleiding onderdelen
  • De watermeterput is voorzien van tenminste twee bepaalde doorvoeren (dit is ook afhankelijk het waterbedrijf)

Drinkwaterbedrijven hebben eigen eisen
Alle drinkwaterbedrijven stellen specifieke eisen aan een watermeterput. Dit betekend in de praktijk dat voor elk drinkwaterbedrijf een specifieke watermeterput noodzakelijk is. Hiermee is de juiste keuze in waterput regionaal afhankelijk. Daarnaast bepaald de capaciteit van de aansluiting mede de afmetingen.

Drinkwaterbedrijven in Nederland
Wilt u weten met welk drinkwater bedrijf u te maken heeft. Onderstaand overzicht geeft een per provincie welke waterbedrijven er actief zijn:

Provinciewaterleidingbedrijf
DrentheWaterleidingmaatschappij Drenthe (WMD)
FlevolandVitens
FrieslandVitens
GelderlandVitens
GroningenWaterbedrijf Groningen
LimburgWML (Limburgs Water)
Noord-BrabantBrabant Water en Evides (Bergen op Zoom e.o.)
Noord-HollandPWN en Waternet (Amsterdam e.o.)
OverijsselVitens
UtrechtVitens
ZeelandEvides
Zuid-HollandEvides (Rotterdam e.o.), Oasen (Oostlijk deel) en Dunea (westelijk deel)

Contact
Nieuwsgierig geworden wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact men ons voor een vrijblijvende afspraak om van gedachten te wisselen.