• downloads
 • media
 • service
 • info
 • contact

 • Meterkast

  [+]
  gasmeterkast 11.JPG
  een G6 gasmeter in een gasmeterkast
  Deze pagina geeft een toelichting over meterkasten. Er wordt uitgelegd wat een meterkast is en welke soorten er zijn. Daarnaast wordt er ook een toelichting gegeven over de verschillende soorten nutsaansluitingen.

  Meterkast
  Een meterkast is een afgesloten ruimte waar de meter(s) van elektriciteit, gas en/of water zich bevinden. Deze meters zijn het overdrachtspunt van een nutsbedrijf en een gebruiker. In een meterkast kunnen ook de telecom, centrale antenne (CAI) en/of warmtemeters zijn ondergebracht.

  Meterkasten kunnen zowel inpandig (in een gebouw) als uitpandig (in een straatkast) worden gerealiseerd.


  Inpandige meterkast
  Voor nieuwe gebouwen is in Nederland het bouwbesluit van toepassing. In het bouwbesluit worden alle wettelijke eisen gedefinieerd. Zo ook voor de meterkast. Hiervoor wordt verwezen naar de norm NEN7244-10. Daarnaast hanteren alle netbeheerders de meterkastnorm NEN2768. Deze normen behandelen de minimale maten en eisen van een meterruimte in verschillende bouwkundige situaties. Tevens legt deze norm de wijze van aanleg van de stijgruimten, ventilatievoorziening en de inrichting van de leidingdoorvoeren vast van de leidingen die deel uitmaken van de desbetreffende distributie- en aansluitnetten.

  Hieronder kunt u diverse richtlijnen downloaden:

  Uitpandige meterkast
  [+]
  meterkast combi 5
  gas, elektra en telecom in één meterkast
  Indien een inpandige meterkast niet kan of niet wenselijk is dient er te worden overgegaan tot het toepassen van een straatkast. Redenen voor het toepassen van een straatkast kunnen zijn:
  • Gebouw beschikt niet over een geschikte meterkastruimte;
  • Gebouw is geen vast object. Zoals woonboot, chalet of woonwagen;
  • Er is geen gebouw. Bijvoorbeeld bij ambulante handel, evenementen en rioolgemalen.
  Bij het toepassen van een straatkast als meterkast gelden andere richtlijnen dan bij een inpandige meterkast. Deze richtlijnen zijn afhankelijk van het type nutsvoorziening (elektriciteit, gas, water en/of telecom) en de betreffende nutsbedrijven. In sommige gevallen kan de meterkast ook obstakelvrij ondergronds in een PUTkast worden ongebracht.


  Soorten aansluitingen
  [+]
  watermeterput 4
  watermeter in een watermeterput
  Er zijn verschillende soorten nutsvoorzieningen en met verschillende capaciteiten. Bij elektriciteit, gas en water zijn er in het algemeen zijn er drie capaciteitsgroepen:
  • Meterloos;
  • Kleinverbruik;
  • Grootverbruik.
  Meterloze aansluitingen mogen in uitzonderlijke gevallen voor kleinere aansluitingen worden toegepast. Bijvoorbeeld bij elektriciteit wordt de openbare verlichting meterloos aangesloten.

  Kleinverbruik zijn in het algemeen aansluitingen voor consumenten en klein- en middenzakelijke doeleinden. Bij elektriciteit zijn dit aansluitingen met een capaciteit van maximaal 3x80A en bij gasaansluitingen tot en met G25. Grootverbruik zijn grootzakelijke aansluitingen en komen alleen voor bij grote (vaak) industriële toepassingen.


  Keuze meterkast
  [+]
  kWh-meter 4.jpg
  ondergrondse meterkast elektriciteit
  Bij uitpandige aansluitingen is de keuze van de juiste straatkast als meterkast afhankelijk van het type nutsaansluiting(en) en de capaciteit hiervan.

  STRAATkast biedt u een ruim assortiment buiten behuizingen voor vrijwel elke situatie. Hoge kwaliteit buitenopstellingskasten tegen een aantrekkelijke prijs die voldoen aan alle geldende voorschriften en normen.

  Bekijk overzicht beschikbare STRAATkasten

  Voor een vrijblijvend deskundig advies over welke meterkast het beste past bij uw situatie kunt u natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

  Meer info?